Jesień pachnie i smakuje jabłkami. Najlepiej w postaci pysznych deserów. Galeo radzi, jak przygotować je z cynamonem, tymiankiem oraz żelatyną.
Jabłka to niezastąpiony składnik w kuchni. Pasują zarówno do wielu wytrawnych dań, jak i do deserów. Najprostszym z nich są pieczone jabłka, wystarczy wydrążyć gniazda nasienne z owoców, ułożyć je na natłuszczonej blasze i posypać cynamonem Galeo, który nada im wyjątkowego aromatu, a potem upiec. Na koniec posypać cukrem pudrem. Do owoców można również włożyć miód i ulubione bakalie. Łatwym, jednak wymagającym nieco więcej pracy deserem są jabłka zapiekane pod kruszonką. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć pokrojone w plasterki jabłka i namoczone wcześniej rodzynki, posypać najpierw cynamonem Galeo, a potem kruszonką z jednej części masła, jednej części cukru i dwóch części mąki. Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 min.
Lekkim i prostym deserem kojarzącym się z dzieciństwem są również galaretki. Do nich możemy wykorzystać zarówno sok jabłkowy, który należy wymieszać z żelatyną Galeo (1-1,5 łyżeczki na szklankę płynu), jak również starte jabłka. Można też łączyć ze sobą różne owoce, a ograniczeniem w tym zakresie jest właściwie tylko wyobraźnia.
Tym, którzy lubią wykwintne desery, Galeo poleca natomiast jabłkową tartę ze słonym karmelem. Niezwykłym dodatkiem jest tymianek Galeo, sprawiający, że to pełne migdałów i owoców ciasto, nabiera wyjątkowego charakteru.
Jabłkowa tarta z tymiankiem i słonym karmelem
Składniki:
Spód:
• 300 g mąki
• 200 g masła
• 100 g cukru
• 1 żółtko
Nadzienie:
• 4 średnie jabłka
• 100 g zmielonych łuskanych migdałów
• 100 g masła
• 2 jajka
• 100 g cukru trzcinowego
• 50 g mąki
• 2 łyżeczki tymianku Galeo
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego Galeo
Karmel:
• 100 g cukru
• 200 ml wody
• 30 g masła
• 20 ml słodkiej śmietanki
• szczypta soli
Przygotowanie:
Zagnieść składniki na spód, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2h. Obrać jabłka, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przygotować nadzienie. Utrzeć mikserem masło dodając po łyżce cukier i cukier wanilinowy Galeo tak, żeby powstała kremowa masa. Następnie połączyć z jajkami i tymiankiem Galeo. Na koniec dodać migdały oraz mąkę i jeszcze raz dokładne wymieszać.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 cm na posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Nałożyć farsz migdałowy, wcisnąć w niego ćwiartki jabłek i posypać delikatnie cukrem tak, by podczas pieczenia się skarmelizował. Piec tartę w 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Przygotować karmel. Na patelni gotować cukier z wodą, aż się skarmelizuje i nabierze lekko brązowego koloru. Zdjąć patelnię z palnika, dodać masło i delikatnie poruszając naczyniem poczekać, aż połączy się z cukrem. Dodać śmietankę oraz szczyptę soli i lekko podgrzewać ciągle mieszając, żeby karmel osiągnął wyraźny brązowy kolor. Polać ciasto jeszcze ciepłym karmelem (jeśli zbyt szybko zastygnie można go delikatnie podgrzać).
Czas przygotowania: ok. 45 minut, czas pieczenia: ok. 45 min.
Koszt: ok. 25 zł
Cynamon Galeo, tymianek Galeo oraz cukier wanilinowy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł w opakowaniach odpowiednio: 12 g, 8 g i 15 g.
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/jesienne-jablkowe-desery